Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

Key Ödemeleri Mahkemeye Taşındı

 

9.8.2008 12:35:26

Türk Kamu Sen KEY Ödemelerini Mahkemeye Taşıdı. Şırnak Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Reşit Yıldız, Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatının 8,5 Milyon İnsanın Alın Terine El Koyan İktidar Anlayışının Yanlış Uygulamasını Hukuk Yoluyla Durdurmak İçin Mahkemeye Başvurduklarını Söyledi.

 

 

 

ŞIRNAKHABER –  KEY ödemelerinde Adaletsizliğin olduğunu belirten Sivil Toplum Kuruluşlarının bir çoğu bu haksızlığı mahkemeye taşıdı.Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Reşit Yıldız’ da temsilcisi olduğu Türkiye Kamu Sen Genel Merkezilerinin de EY ödemeleri konusunda mahkemeye başvurduğunu bildirdi.

Türk Kamu Sen İl Temsilcisi yaptığı açıklamada, toplanan paraların enflasyon oranında artırılması halinde 9 yıl sistemde kalan bir çalışan için toplam ödenmesi gereken miktarın 3,366 YTL olduğunu ancak hükümetin ödediği paranın sadece 1,391 YTL olduğunu hatırlattı.  Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Reşit Yıldız Vatandaşların Key ödemeleri ile ilgili dikkat etmeleri gereken soruları şöyle dillendirdi:

 

KONUT EDİNDİRME YARDIMI NEDİR?

Konut Edindirme Yardımı, 22.11.1986 tarih ve 19289 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3320 sayılı kanun uyarınca; memur, emekli, silahlı kuvvetler personeli ve işçileri ev sahibi yapmak amacıyla oluşturulmuş bir fondur. Yardım, sorumlu işverenler, kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal güvenlik kurumları tarafından doğrudan hak sahiplerine yapılmamış, Emlak Bankası’nda açılan “İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı”na yatırılmıştır.

 

KEY HANGİ YILLARDA UYGULANMIŞTIR?

Konut Edindirme Yardımı, 1 Ocak 1987 tarihinde başlamış ve 31 Aralık 1995 tarihinde son bulmuştur.

Bu dönemde hak sahipleri adına ne kadar yardım yapılmıştır?

Dönem içinde belirlenen Konut Edindirme Yardımı miktarı, her yıl resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre ilgili hesaba; 1987 yılında 66 bin, 1988’de 210 bin, 1989’da 390 bin, 1990’da 690 bin, 1990 ve 1995 yılları arasında her yıl için 960’ar bin TL olmak üzere toplam 6 YTL 156 YKR yatırılmıştır.

 

KESİNTİLERİN BUGÜNKÜ TUTARI NE KADARDIR?

1987-1995 yılları arasında Konut Edindirme Yardımından yaralanmak üzere aralıksız olarak adına para yatırılan bir çalışan için, fonda biriken para; üzerine yalnızca her yıl gerçekleşen enflasyon eklendiğinde, 2007 yılı sonu itibarı ile 3.366,68 YTL’ ye denk gelmektedir. Başka bir deyimle 1987-1995 yılları arasında adına kesintisiz para yatırılan bir hak sahibi için toplam 3 bin 366 YTL yardım birikmiştir. Bu para hak sahibinin yalnızca anaparasıdır.

 

KEY’DE BİRİKEN PARALAR BU SÜREDE NASIL DEĞERLENDİRİLMİŞTİR?

Nemalandırma, KEY uygulamasını başlatan 3320 sayılı yasaya uygun olarak yapılmamıştır. 3320 sayılı yasanın 10. maddesi ve bu yasaya göre çıkarılan uygulama yönetmeliğinin 27. maddesine göre kesintilerin Emlak Bankası’nın 6 aylık vadeli mevduat faizi, devlet tahvili, hazine bonosu ve gelir ortaklığı senetleri gibi çeşitli seçeneklerle nemalandırılması gerekmekteydi. Amaç, birikimlerin enflasyon karşısında korunması ve reel olarak artmasıydı. Görev Emlakbank’a verilmişti. Yasanın ve yönetmeliğin hükümlerine rağmen Emlak Bankası’nın KEY hesaplarına uyguladığı nema (faiz) günün çok gerisinde kaldı. Bu düşük nemalandırma sonucunda KEY hesapları eridi. 1999’da çıkarılan 588 sayılı kanun hükmünde kararname ile KEY hesaplarının tasfiyesi kararlaştırıldı ve Emlak Bankası hesaplarında bulunan KEY kesintilerinin parasal miktarı değerindeki gayrimenkul, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO) AŞ’ye devredilerek, sermayesine eklendi.

Ne yazık ki, devredilen Emlak Bankası gayrimenkullerinin ekspertiz değeri bir sır olarak kaldı. Devir sırasında Emlak Bankası gayrimenkullerinin değerinin çok yüksek tutulduğu ve böylece KEY hesaplarının zarara uğratıldığı sık sık gündeme getirildi. Bugün ise 1999 yılında Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’na 395,7 milyon YTL değerinde gayrimenkulün devredildiği ve bu tutarın EGYO’nun sermayesinin %61’ini oluşturduğu belirtilmektedir.

 

KEY ÖDEMELERİNDEN KİMLER FAYDALANACAKTIR?

Bu hesapta toplanan paraların bir kısmı, 75 metrekareden küçük konut edinmek isteyen hak sahipleri adına kooperatiflere aktarılırken, hak sahiplerinin büyük çoğunluğu bu uygulamadan yararlanamamıştır. KEY ödemelerinden 1987 ile 1995 yılları arasında ilgili hesaba adına yardım yatırılmış ve fonda adına biriken parayı bugüne kadar kullanmamış çalışanlar, emekliler ile bunların hak sahibi yakınları faydalanacaktır.

 

HAK SAHİPLERİ PARALARINI NASIL ALACAKLAR?

Hak sahipleri, ödeme tarihi belli olduğunda TC. Ziraat Bankası şubelerine nüfus cüzdanları ile başvuracak ve TC kimlik numaralarını beyan ederek, paralarını alabileceklerdir. Eğer, adlarına yatırılmış her hangi bir miktar bulunmuyorsa bu durumda 1987 ile 1995 yılları arasında çalıştıkları işyerlerine başvurarak, kendi adlarına yardım yapıldığını belgelemeleri gerekecektir.

 

HÜKÜMETİN ÖDEYECEĞİ PARA HAK SAHİPLERİNİ MAĞDUR MU EDİYOR?

Yapılan açıklamalara göre sistemde adına, 9 yıl boyunca kesintisiz para yatırılan bir hak sahibi bin 400 YTL dolayında bir tutar alabilecektir. Oysa bu sürede hak sahibi adına yatırılan paranın bugünkü değeri 3 bin 366 YTL’dir. Bu tutar yalnızca KEY ödemesini hak etmiş birinin anaparasıdır. Dolayısı ile hak sahiplerine aslında hesaba yatırılan anapara kadar bile ödeme yapılmayacaktır. Bu da hak sahiplerinin mağdur edildiği anlamına gelmektedir.

 

KEY’DE BİRİKEN PARALARIN ÖDENME SÜRECİ NASIL GELİŞMİŞTİR?

Türkiye Kamu-Sen, toplu görüşmelerin başladığı 2002 yılından beri KEY’de biriken paraların hak sahiplerine ödenmesini talep etmekte ve bu konuyla ilgili olarak görüşmeler yapmaktadır. 2006 yılında yapılan toplu görüşmeler sonucunda imzalanan tutanakta, KEY’de biriken paraların tasfiye edileceği ve hazırlanacak kanun tasarısının konfederasyonumuzun görüşleri alınarak yasalaşacağı hükmü bulunmaktaydı. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmaların hiç birinde hak sahiplerinin temsilcilerinin görüşüne başvurulmamıştır. Türkiye Kamu-Sen, defalarca konu hakkında yetkilileri uyarmış ve hesaplamanın yanlış yapıldığını, hak sahiplerinin mağdur edilmek istendiğini belirtmiştir.

 

HAK SAHİPLERİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK KİMSE YOK MU?

Türkiye Kamu-Sen, bu konunun sıkı bir takipçisidir ve yapılacak adaletsizliğe karşı çıkacaktır. Hesapta biriken paraların hak sahiplerine ödenmeye başlamasından itibaren Türkiye Kamu-Sen,  konuyu yargıya taşıyacak ve adaletsizliğin giderilmesi için her türlü çalışmayı yapacaktır. Türkiye Kamu-Sen, vatandaşlarımızın mağdur edilmesine asla izin vermeyecektir.

 

 

 

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2337956

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber